Sunday, September 15, 2013

Viis võtmetrenni viiekümneks

Juuli lõpus peetus Eesti 20 km meistrivõistluste järel seadsin sihiku sügisesteks 50 km meistrivõistlusteks, mis leiavad aset 28. septembril Haapsalus Paralepa parkmetsas. 

August ja pool septembrit on kulgenud 50 km rütmis. Tänasega saavad põhitreeningud tehtud ning ees seisab kaks nädalat kerget tiksumist.

Treeningmenüü on peamiselt koosnenud viiest võtmetreeningust, mille vahel taastavad otsad. Alljärgnevalt väike kokkuvõte igast valdkonnast.

Lühikesed lõigud olid mõeldud kiirusreservi kasvatamiseks. Tehnika ja lõpukiiruse tarvis tegin mõned korrad 5x100m, pikemad pingutused toimusid rütmis 6x1 (4.26-4.30/km) ja 4x2 (4.43/km).

Pikad lõigud sai tehtud 50 km võistlustempo (5.10/km) lähedases tsoonis. Kavas olid treeningud stiilis 2x6 (5.05/km), 2x6+2 (5.01-5.07/km) ja 3x6 (5.05-5.08). Lõikude eesmärgiks oli eelkõige võistluskiiruse tunnetamine ja tehnika kohendamine sellele vastavaks.

Tempotreeninguid sai kahe kuu jooksul läbi viidud kolm. Kõik väga nõudlikud ja ülimalt hästi õnnestunud. Läbitud sai 15 km (5.05/km), 20 km (5.05/km) ning lõpetuseks, kaks nädalat enne starti, 30 km (5.32/km). Viimatimainitud treeningul oli minek imeline, pidin end igaks juhuks tagasi hoidma! Lisaks sai tehtud mõned fartleki sarnased tõusutreeningud stiilis 15x200m mäkke, kogupikkusega 11-14 km.

Pikad otsad said tehtud juba talvel, kuid spetsiaalettevalmistust meistrivõistlusteks alustasin juunis. Suvekuudel läbitud seeria: 25-30-35-40-40-40 km. Tempo osas hoidsin tagasi, tehes kiiremaid liigutusi viimasel viiel kilomeetril. Tavapärasest aeglasem tempo oli tingitud fookuse muutusest- selle aasta ettevalmistusskeemis keskendusin kiirusliku vastupidavuse arendamisele lõikude ja tempotreeningute kaudu. Pikki ja aeglaseid otsi on karjääri jooksul piisavalt tehtud.

Jõu- ja tehnikatreeninguid tegin sõna otseses mõttes jõudumööda. Täpselt nii palju kui töö ja põhitreeningute kõrvalt energiat üle jäi. Samas on miinimumprogramm mõlema osas täidetud. Viimasel kahel nädalal loobun jõutreeningutest sootuks ja põhitähelepanu koondub tehnikale. See on nõrk koht, kuid võrreldes suviste meistrivõistlustega, mis lõppesid diskvalifitseerimisega, peaks olukord selles vallas parem olema.

Loodetavasti suudan võistlusteks kõik viis "kodarat" enam-vähem ühepikkuseks kujundada, et "ratas" võimalikult sujuvalt veerema saada.

Töö vilju on kõigil (kaasa arvatud minul endal) võimalik näha 28. septembril Haapsalus. Start 50 km meistrivõistlustele antakse Fra Mare Thalasso Spa vahetus läheduses kell 11.00. Võistlus on pealtvaatajatele hästi jälgitav, kuna 50 km läbitakse 500-meetrisel sirgel.


Kuldest sügist soovides

Margus


No comments: