Monday, September 23, 2013

Lauri Lelumees: Eesti esinemisest Eesti-Läti-Leedu-Rootsi-Norra maavõistlustel maalilises Tukumsis

Juba teist korda on ka Eesti kaasatud sellesse kõrgetasemelisse võistlusesse, kust puudusid vaid mõned Leedu ja Norra tipud.

Muidu oldi esindatud pigem parimas rivistuses. Kõige rohkem võistlejaid oli meil välja panna meeste 20 km-s: Ainar Veskus, Artjom Djatsuk ja mina.

Kuna maratonist oli möödas nii minul kui Ainaril vaid 2 nädalat, siis ei osanud ajalist eesmärki enne võistlust püsitada. Siiski oli üldisem eesmärk olemas: aeg alla 1:35.

Alustasin 4:40 tempos ning seejärel õnnestus suhteliselt stabiilselt hoida km aegu 4:40 ja 4:45 vahel. Kindlasti pani oma pitseri väga paljude kurvidega, tõusude ja langustega ning kohati munakivisillutisega 1 km ring.
10 km vaheaeg oli mõni sekund alla 47 minuti. Teine pool püsis praktiliselt sama, kuid koha poolest tõusin pidevalt jõudes lõpuks finišisse kuuendana ajaga 1:34.21. Finišis oli energiat ülegi! Järjekordselt õnnestus distants läbida tehniliselt stiilipuhtalt.

Ka seekord õnnestus edestada läti noort proffi Edgars Gjaci ning palju ei jäänud puudu ka Gennadi Kozlovskist Leedust (aeg 1:32). Kaksikvõit läks rootsi – ajaga  1:24.55 pani võistluse kinni P. Karlström. Teine koht kuulus Ibanezile ajaga 1:26.56 ning kolmas
oli enda kohta tagasihoidliku ajaga läti olümpiamees Arnis Rumbenieks – 1:31.06-ga. Meie II ešeloni meestel seekord õiget minekut polnud. Ainar võitles kõhuhädadega ning oli finišis veidi alla 2 tunnise ajaga, Artjomil läks aeg üle 2 tunni.
See näitab, et meeste treeningud on olnud lünklikud.

Juunioride hulgast võib esile tuua Ruslan Sergatsovi, kes tegi uue isikliku rekordi ajaga 52.52 ning edestas endast oluliselt vanemaid käijaid.

Meie naiste ja naisjuunioride esitus jäi lahjaks, platseeruti viimastele kohtadele. Tippnaistest oli puudu võistluskäimisest jooksmisesse üle minev Anita Kazemaka Lätist, Virbalyte Leedust jne.
Võistluse võitis Agnese Pastare Lätist.

Üldarvestuses oli Eesti neljas, edestades Norrat. Tõele au andes oli Norra esindatud vaid ühe tugeva mehega 20 km-s (Haukanes), kuid eks neil on naiste käimine nõrgal tasemel.

Sügisene Tukums oli veidi vaikne, kuid see eest paitasid silma mõned puitarhitektuuri šedöövrid – autentsed nikerdistega puitmajakesed, mis ehitatud eelmise sajandi alguses.

Oli tore võistlus, võistkonnast puudu vaid Margus. Edu Sulle 50 km-ks! Ise piirdun järgmine nädal Paralepas 20 km-ga, üritades hooajale väärilist punkti panna.

No comments: