Monday, September 9, 2013

Lauri Lelumees SEB Tallinna Maratonil

Pärast juulikuist edukat esinemist 20 km käimise Eesti meistrivõistlustel haigutas käimise võistluskalendris päris suur auk – ca 2 kuud. Kui aprillist-juunini on võistlusi pea igal nädalavahetusel, siis miskipärast ei ole kodukamaral piisavalt võimekaid mehi, kes võtaksid enda kanda võistluse korraldamise sel perioodil, kus meie sportlaste võimekus aasta lõikes on kõige suurem – augustis ja septembri alguses. Sellele eelnevalt on saadud vähemalt 3 kuud lumevabalt harjutada ning palju võisteldes jõutud tippvormi. Käimises parim vorm sellel aastal oli mul ilmselt juuni lõpus/juuli alguses kui 2 km lõike sai trennis käidud stabiilselt ca 4.20 tempos. Eesti meistrivõistlused staadionil suvises leitsakus ja hõredas konkurentsis ei ole seni veel andnud põhjust tulemustega rahul olla.

Eelnevast tulenevalt sai tehtud impulsiivne otsus võistelda septembri alguses Tallina Maratonil ning läbida distants joostes. Sportlasele pakub rahuldust tehtud töö vormistamine tulemuseks, asjaolude sunnil tuleb kohaneda.

Enne käimise juurde jõudmist oli 10-21 km distantsil võistlemine minu jaoks igapäevane. Elu debüütmaratoni tegin 1995ndal aastal kui olin alles 17a, kuid tahe jooksmise kuninglikul distantsil võistelda suur. Maraton oli toona Eestis oluliselt vähepopulaarsem kui praegu ning Rakveres toimunud võistlusel võistlejaid võib-olla 30 ringis. Joosti 17 km ringil ning teeniduspunkte oli iga ringi kohta üks! Võrrelgem tänasega!
Alustasin toona ca 4’ tempos ning suutsin seda hoida 28km-ni, siis läks väga raskeks ning kilomeetrid 35-40 läbisin lihtsalt kõndides. Vähese kogemuse tõttu ei kujutanud toona ette, et juba paarisminutilisest käimisest võistluse sellises faasis piisab, et reielihased kangestuksid ning jooksmine muutuks põrgulikult valusaks. Vaatamata sellele polnud tulemus debüüdi kohta sugugi halb, 3:09.57. Ootused muidugi olid kõrgemad.

Käesoleval aastal plaanisin siis oma teist jooksumaratoni. Ettevalmistus jäi küll suhteliselt lühikeseks, seetõttu otsustasin teha vaid kõige olulisemad treeningud. Läbisin nädalavahetuseti vastavalt 34, 32, 30 ja 26 km ca 4.04-4.25 tempos, seega kiiremini kui tavaliselt soovitatakse, kuid tuleb arvestada, et lõike ma ei jooksnud üldse. Tugevamatest treeningutest säilitasin ka käimise tempotreeningu.  

Pühapäevasel Tallinna Maratonil võtsin sihikule 4’ tempo, mis oleks tähendanud ca 2:49 lõpuaega. Ilm oli stardis 13c ja finišis 20c. Suhteliselt tuulevaikne, kannatas vajadusel ka grupist eraldi tööd teha.
Kuigi algus oli veidi liiga kiire, suutsin 4’ tempot hoida kuni 35 km-ni.  Ametlikud vaheajad – 10km-39.36; 21km-1:23.44, 30km-1:58.54. Viimase 7 km langes tempo 2’ jagu.
Arvan, et paar minutit jäi veel varu, sest päris „veri ninast välja võistlusega“ polnud minu jaoks tegemist. Viimased kilomeetrid kellegagi otseselt võidu enam ei jooksnud. Pigem oli eesmärk mingitki tempot säilitada ja nö ära kannatada jalgadesse mitme tunni jooksul kogunenud väsimus.

Lõppajaks fikseeriti – 2:51.07 (4.03 keskmine tempo). Üldarvestuses 28. Koht, EMV arvestuses 10. koht. Võib rahul olla kui käija jooksjate hulgas meistrivõistluste arvestuses kümendaks pressib!
Tegemist oli väga hea korraldusega võistlusega ning ka ilm soosis sportlasi, ideaalis oleks võinud ju paar kraadi jahedam olla. Tahtsin viimased 100m läbida käies. 60m seda ka tegin, kuid kiirelt lähenev Leedu jooksja sundis mindki uuesti jooksmisele üle minema. Lõpusirgel kaotamine oleks au pihta käinud.

No comments: