Sunday, September 29, 2013

Kuldne sügis

Laupäeval toimusid Haapsalus Eesti maanteekäimise meistrivõistlused. Külma ilma kiuste oli stardis medalikomplekti jagu naiskäijaid ja neli maratonimeest.

Endel Susi poolt läbi viidud võistlus oli hästi korraldatud- mängis muusika, püsti oli pandud stardikoridor ja kommentaatoriks kutsutud oma ala tippmees Timo Tarve.

Võisteldi Paralepa parkmetsa 500-meetrisel sirgel. Sooja oli napid 10 kraadi, lisaks puhus üsnagi kõle sügistuul.

Esimesed 5 km tulid väga kergelt, ka 10ne peal pidin end vägisi tagasi hoidma. Peale seda hakkas rekordgraafikus püsimine üha rohkem resurssi nõudma. Poole maa peale jõudsin 2:10ga, mis tähendanuks lõppaega 4:20-4:25 kanti. Paraku tuimestas külm ilm jalad peale 30ndat kilomeetrit korralikult ära. Puiste jäsemetega pusides libises rekordgraafik tasapisi käeulatusest välja. Suur roll tempolangusel oli ka konkurentsi puudusel- kui edestad hõbemedalimeest tunni ajaga, siis paratamatult jääb üht-teist sisse.

Enesetunne oli aga kogu distantsi vältel väga hea- nii kerget ja tehniliselt hästi õnnestunud käimismaratoni pole ma karjääri jooksul kogenud. Ühtlane tihe samm ja hea rütm säilisid kogu distantsi vältel, väga suuri ja järske ärakukkumisi ei esinenud. Kui alustatud sai 5.00-5.07 tempos, siis distantsi keskmiseks kujunes 5.21/km kohta. Üheteistkümnes järjestikune meistritiitel tuli ajaga 4:27.19.

Teisel kohal käinud möödunudaastane hõbemedalimees Virgo Adusoo diskvalifitsseriti juba võistluse algfaasis. Tavaliselt hea tehnikaga käival spordimehel lõi välja vana vigastus, mis ei lubanud põlve korralikult sirutada ja nii tuli üsna kiiresti rajaserva astuda.

Peale Virgo diskvalifitseerimist jäime kilomeetreid mõõtma kolmekesi- mina ja kaks Sillamäe poissi. Teisel kohal käinud Ainar Veskus võistles tublisti ja lõpetas ajaga 5:26.45. Arvestades, et nädal tagasi oli Ainar võistelnud Lätis 20 km võistlustel ja kolm nädalat varem läbinud Tallinnas maratonidistantsi, oli minu silmis tegemist väikese üllatusega. Kartsin, et noormees ei suuda sellises seisus distantsi lõpetada, kuid noormees näitas sisu!

Väikese pettumuse valmistas kolmanda koha saanud Artjom Djatšuk, kellelt ootasin enamat. Samas võiks anda noormehe eriauhinna vapruse eest- lõpukilomeetritel tuli treeneritel Artjommi kõvasti masseerida ja motiveerida. Iga samm oli põrulikult raske. Vahepeal seistes, siis kükitades jätkas Djatšuk teekonda, kuni finišeeris lõpuks 6:26.05ga, tasuks Eesti meistrivõistluste pronksmedal.

Naiste 20 km-s võttis kindla võidu Margarita Kozlova (KJK Kalev-Sillamäe), ajaga 2:06.40.  Teine oli KJK Atleetika esindaja Anna Kukankova (2:12.04) ja kolmas kodurajal võistelnud Anneli Aru (Läänemaa KJK), ajaga 2:18.04.

Samas toimusid ka Läänemaa lahtised käimismeistrivõistlused, kus 20 km distantsil näitas korralikku minekut Lauri Lelumees (Bruno Junk KK), kulutades distantsi läbimiseks 1:31.38. Heal tasemel oli ka kohalik tulevikulootus Ruslan Sergatšov (JK Tempo), saades debüütvõistlusel kirja isiklikku rekordit tähistava 1:49.16 ning püstitades sellega Läänemaa tipptulemuse poiste C-, B- ja A-vanuseklassis.

Naiste 10 km distantsil tuli Läänemaa meistriks nooruke Anastasija Skatsko, resultaadiga 59.05. Saavutatu on ühtlasi Läänemaa C-klassi tipptulemus.

Oli igati tore ja meeleolukas võistlus, mida varjutas pisut külm ja tuuline ilm. Kõik ülejäänu oli aga super!

Minu tänusõnad lähevad kõigile vapratele, kes olid valimis laupäeva hommikul seitse tundi metsas külmetama, et medalinõudlejad omavahel
sotid selgeks saaksid.

Eriti suur tänu võistluste peakorraldajale Endel Susile!

Lõppu väike videoklipp isalt-emalt, kes kogu distantsi vältel mulle kaasa elasid:


No comments: