Thursday, May 21, 2015

Lauri Lelumehe kommentaar Euroopa Karikavõistluste kohta


Meie parimana võistlustel 44. koha saanud Lauri Lelumees kommenteeris oma etteastet järgmiselt:

"Euroopa karikavõistlustel osalemine osutus seekord parajaks loteriiks. Esiteks ei olnud võimalik see aasta välistingimustes eelnevalt võistelda. Teiseks osutus eelnev võtmetreeningute kvaliteet kõikuvaks. Tihtipeale tuli neid külmas ja sajus läbi viia, mis viis ka lõikude läbimise tempo alla. Ka taastumine oli teinekord ebapiisav. Kui juba esimestest lõikudest peale hakkab võitlus iseendaga, siis kokkuvõttes nõuab titaanlikku pingutust ettekavatsetu täide viia. Kolmandana niitis mind võistluseelsel nädalal ca 4 päevaks rivist välja kõhuviirus ja palavik.

Psühholoogiliselt mõjutas niigi savijalgadel enesekindlust ilmateade, mis võistluspäeval lubas lagipähe paistvat päikest ja 28-29 soojakraadi. Põhjamaisest kliimast saabunule on see sama nagu autole vale kütuse tankimine.

Mõnes mõttes meil isegi vedas, sest just paar päeva enne näitas termomeeter isegi kuni 40 soojapügalat. Murcia linn asub ca 10 km merest, kaljudevahelises katlas ning on Hispaania üks kuumemaid ja kuivemaid piirkondi.

Eestis treenides nägin ma selles väikest vandenõu – on täiesti selge, et hispaanlaste tulemused kodukamaral ekstreemses kuumas kannatavad vähem kui põhjamaalastel.

Vaatamata vahetult võistluseelsel päeval saabumisele ning kahele eelnenud ümberistumisele (Tallinn-Oslo-Murcia) läksime Margusega laupäeva õhtul kohe pärast hotelli saabumist vapralt soojendust tegema.

Esimene km pidi oleme rahulik, kuid Margus hakkas ees täpiks kaduma. Minu roidumus reisist oli ilmselgelt suurem. Seejärel väikesed venitused ning üks km kiiremas tempos õnnestus juba paremini.

Õhtul jalutasime linna pea ainsa arvestatava vaatamisväärsuse juurde – võimas katoliiklik katedraal, mis oma suursugususega ületas tublisti meie pühakodasid.

Võistluspäeval oli meie start 17.15. See nõuab psühholoogiliselt päris head kohanemist. Tuleb terve päev niisama mööda saata, kuid siiski hoida vaim ja füüsis veidi tegevuses. Lugemine ja paar jalutuskäiku aitasid aega sisustada. Ootaja aeg on pikk... Targem on mitte liigselt ees seisvale katsumusele mõelda. Bussiga rajale sõites avastasime ühe positiivse momendi – võistlusrada oli pea täienisti varjus, asi seegi!

Juba enne starti olin arvestanud, et liikuda tuleb omale sobivas tempos ning mitte minna kiiremate gruppidega kaasa. Minu olukorras oleks see ilmselgelt liigsete riskide võtmist tähendanud.

Margusel oli sobivalt sama plaan. Nii liikusimegi paarisrakendis tempoga ca 4.55 km kohta. Ajutist leevendust 29 kraadilisele palavusele pakkus rajalt olnud uduvihma piserdav dušš ning joogipunktist jaheda vee pähe kallamise võimalus. Juba ca 4 km-l tegi mulle hoiatuse võistluste karmim kohtunik, kogenud soomlanna. Tegemist on piinlikult printsipiaalse õigusmõistjaga, kes ka kurvides oma terava kullipilguga kõikide käijate tehnikat silmab.

Õnneks rohkem ma sel võistlusel hoiatusi ei saanud, kuid siiski ka üks hoiatus mõjub psühholoogiliselt. Käijana sa tead, et piisab ka ühest tehniliselt lohakast ringist ja sa oled mängust väljas.
Kahjuks oli kohtunikel Marguse suunas rohkem saua viibutusi. Käimises on võimalik ka märkusi saada, kuid praktika näitab, et tiitlivõistlustel neid praktiliselt ei anta.

Käijate mass on piisavalt suur ning olukorra paremaks kontrolliks üritatakse juba eos ettevaatlikkusele sundida.

Ca 9km läbimisel õnnestus veidi tempos juurde panna, enesetunne oli küllaltki hea. Tekkis ka ca 10 meetrine vahe Margusega. Järgmised konkurendid eespool olid kaugel, üks austerlane jälle ohutult tagapool.
Keskendusin oma võistlusele, vaatama kahetsusväärsele asjaolule, et Margus pidi rajalt kõrvale astuma.

Pärast 15 km muutus ka 5’ tempo hoidmine keeruliseks, siiski sain sellega üldiselt hakkama. Lõpptulemusena sulgus stopper ajal 1:39.11. Tasuks 44. koht ca 59 osavõtja hulgas. Nii katkestajaid kui diskvalifitseerituid oli suhteliselt palju. 5km vaheajad: 24.51 - 24.38/49.29 – 24.39 - 25.03 
  
Arvestades minu praegust füüsilist vormi võib lõppresultaadiga laias laastus rahule jääda."

No comments: