Sunday, May 31, 2015

20ndad Bruno Junki mälestusvõistlused

30. mail toimusid Valgas juba 20ndat korda Bruno Junki mälestusvõistlused käimises. Tavapärase staadionivõistluse asemel toimus kahekordsele olümpiapronksile pühendatud juubeliüritus linna peatänavail. 

Kui tavaliselt oleme kohale sõitnud päev varem, siis seekord tuli rahanappusel startida võistluspäeva hommikul. Lelumees oli vahelduseks paberile pannud tavapärasest pisut erineva sõidumarsruudi, et oleks võimalus nautida Eestimaa ilu, nagu ta ise ütles. Esimeste mälestusvõistluste võitja Rein Sumberg oli pikale teekonnale kaasa ostnud Kalevi "Teekonna" kompvekke. Võis öelda, et mehed olid  reisiks korralikult valmistunud! Tänu Lauri põhjalikule legendile ja Sumbergi katkematule jutuvadale, mis keskendus elu-olule, võistlustele ja treeningutele 70ndate aastate Leningradis, kulges reis viperusteta ja kiires tempos. Keskpäevaks olimegi piirilinnas. Valga võttis meid vastu päikesespaiste 21 soojakraadiga.

Toomas Rosenberg oma meeskonna ja Bruno Junki perekonnaliikmetega olid teinud head tööd - Valga peatänaval valitses suurvõistlusi meenutav atmosfäär! Püsti oli pandud uhke stardipaik. Ühes telkide, muusika ja sõnaosava kommentaatoriga moodustus ilus tervikpilt!

Nagu võistlustel tavaks, konkureeriti eri vanuseklassides A-st veteranideni välja. Meeste 10 km distantsile läksime koos A-klassi poiste ja juunioritega. Nagu arvata võis, pistsid noored lätlased-leedukad stardipaugu kõlades ajama. Meie Lelumehega töötasime paarisrakendina pisut tagapool, hoides noori silmapiiril. Hetkevorm, mida võis heal juhul pidada rahuldavaks, lubas lõppajaks prognoosida resultaati alla 47 minuti. Seetõttu oleks olnud rumal noortele koheselt sappa haakida. Uskusime Lauriga, et küllap poisid mingil hetkel ära kukuvad. Jätkasime rahulikult käimist, kordamööda tempot tehes. Teadsin, et Lauri ründab tavaliselt kuuendal kilomeetril. Täpselt nii ka juhtus. Peale kuuendat kilomeetrit tegi Lelumees mõned kiiremad sammud ja vahe tuli sisse. Lõpuks kaotasin kodusele konkurendile 25 sekundiga. 

Võitjas ei olnud seekord kahtlust. Läti käimise teine number, nooruke Arturs Makars võttis kindla võidu, tulemusega 45.20. Teise koha sai kodupubliku rõõmuks võimsa lõpuspurdi teinud Lauri Lelumees (aeg 46.12), püüdes viimasel 250 meetril kinni nii teisel kui kolmandal kohal käinud lõunanaabrid. Lätlane (46.13) alistus napilt enne finišijoont - hõbedat ja pronksi jäi lahutama napp sekund! Kuna vahed olid pea viimase kilomeetrini üsna suured, tunnistas Lauri, et ei pidanud teisel kohal käinud lätlase alistamist reaalseks. Sport aga on teinekord ettearvamatu ja lõpuponnistus oli 37-aastasel vanameistril teravam kui 18 aastat nooremal konkurendil. Viis sekundit hiljem tuli neljandana üle lõpujoone kustunud leedukas ning seejärel 19-sekundilise vahega mina (aeg 46.37).

Lauri ise hindas koha poolest tulemust üheks karjääri meeldejäävamaks, kommenteerides: „Võit meeste arvestuses läheb ajalukku. Emotsionaalselt oli väga tiivustav just sellise pika lõpuspurdi tulemusena võtta üldarvestuses II koht. Eks omajagu mängis minu kasuks ka õnnefaktor. Tänada tuleb Margust, kes vahet pärast 6 km läbimist sugugi suureks ei lasknud ning sundis ühtlast tempot hoidma. Tänu sellele jõudsin noorele leedukale ca 600m enne lõppu järgi. Ründasin koheselt, teades, et ca pooltel juhtudel on kättesaanul väga raske mobiliseerida end kurnavaks tempotõusuks. Noor leedukas aga ei olnud papist poiss, võttes end takjana sappa.


Üritasin ca 99%-liselt pingutades jätta endale väikese varu. Kõike välja pannes ning konkurenti mitte maha raputada suutes on suur tõenäsosus oma võttest selili lennata. Siin võib tuua täiesti paralleeli rattasõidu grupifinišiga. Lendasin suurel kiirusel tagakurvi sisse ning võtsin kohe uuesti hoo üles. Lõpuni jäi 300m. Selliste arengutega ei olnud ilmselt arvestanud tol momendil II kohal käinud 1992. a sündinud leedu noor talent Artur Mastianica, kes eelmisel aastal näitas Jungi võistlustel aega 43.23,6. Sellel aastal on noormehe areng jätkunud kui kevadel käis ta Dudinces 50 km 4.11 sisse.

Konkurentide lõõtsutamine oli muidugi kaugele kuulda, nii et Arturile ei tulnud rünnak viimasel 100 meetril siiski üllatusena. Nüüd terendas ees uus eesmärk. Leidsin endas veel veidi energiat kiirust lisada ning saavutasin ca 1-2 meetrise edumaa. Viimasel 10 meetril juba uskusin, et väljun duellist võitjana, kuid kogenud sportlasena hoidsin vastasel silma peal. Enne finišijoont ei tohi midagi garanteerituna võtta. Lõppaeg oleks ideaalis võinud olla ca minuti võrra parem. Eelmisel aastal suutsin ligilähedaselt sama temperatuuriga käia Valga staadionil 45.31. Linnatänavatel toimunud võistlus oli aga väga järskude tagasipööretega ja kergete tõusude ning langustega, mis tempot hakkis. Tundus, et ka konkurendid pidid 1-2 minutit tulemustes lõivu maksma.“

Kuna poisid võistlesid veel noorteklassis, läks meeste arvestuses kaksikvõit Bruno Junk Käimisklubile. Saime mõlemad Lelumehega uhked karikad ja medali. Ühtlasi sai Laurist kolmas eestlane, kes 20 aasta jooksul sel mõõduvõtul võidurõõmu maitsnud. Viimati jäi võit kodukamarale 17 aastat tagasi! Seega tegi Lelumees Bruno Junki auks ja korraldajate rõõmuks kodupublikule kena juubelikingituse! 

Võistlusele järgnes valitud ringis väike keskpäevane bankett kus tänati korraldajaid ning aeti niisama meeldivas seltskonnas juttu. Oli igati tore ja südamlik juubeliüritus!

Oma etteastega jäin hetkevormi arvestades enam-vähem rahule. Kahe nädala pärast toimuvad Tartus Tamme staadionil Eesti klubide karikavõistlused. Loodetavasti õnnestub Taaralinnas näidata juba hoopis teisest puust tulemust!

TULEMUSED 


No comments: