Thursday, May 21, 2015

Ebaõnnestunud Euroopa Karikavõistlused


Rahanappusel startisime seekordsetele Euroopa Käimise Karikavõistlustele vaid päev enne starti, 16. mai varahommikul. Võistluspaikka, Murcia maakonna pealinna Murciasse Hispaanias jõudsime kuue paiku õhtul. 12-kraadisest pilvisest Tallinnast olime jõudnud meie mõistes südasuvisesse Hispaaniasse, mis tervitas meid 25-kraadise kuumusega. 

Seekordne koondis koosnes kuuest sportlasest. Tüdrukute 10 km-s Margarita Kozlova ja Lika Mitrofanova, poiste samal distantsil astusid Eesti eest tulle Kirill Titov ja Igor Jakovlev. Naiste 20 km-s kahjuks kedagi välja panna polnud, meeste sama distantsi võtsin ette mina koos Lauri Lelumehega. Võistkonna esindajana sõitis kaasa Toomas Rosenberg. 

Kiire soojendus, lühike jalutuskäik linna kuulsaima vaatamisväärsuse, Murcia katedraali juurde ning oligi aeg päevale joon alla tõmmata. Stardiprotokolle sirvides sai selgeks, et sellel aastal on väljas vaid tugevad käimismaad, meie koondisest kehvemateks sai pidada vaid Austria esinduse šansse. Iga riik oli traditsiooniliselt välja pannud oma parimad pojad, kellest enamik elukutselised sportlased. Lisaks massöörid, managerid ja doktorid. Meie koondis paistis selle kõrval kui üks armetu asjaarmastajate punt, mis ei olnud ka tõest kaugel - elukutselisi käijaid pole Eestis olnud juba 80ndatest alates.

Võistluspäeva hommikupoolse osa veetsime Lelumehega konditsioneeritud hotellitoas, vaadates aknast kuidas puhkajad 29-kraadist kuumust ja basseinivett nautisid. Murcia jääb küll kuulsast Päikseserannikust pisut eemale, kuid piirkonna trumbiks on tõik, et tegemist on Lõuna-Euroopa kuumima piirkonnaga. Mägede vahel katlas on aasta keskmine temperatuur 18 kraadi. Meie start oli alles 17.15, seega tuli päev sisustada raamatut lugedes ning telekast ülekannet vaadates.

Võistlus toimus kesklinnas, ühekilomeetrisel trassil. Kogu programmi peaala oligi seekord meeste 20 km, kus võidupretendendiks raja läheduses elav oma mees Angel Miguel Lopez. Etteruttavalt võib öelda, et Lopez suutiski kodus kulla võita, lõpetades suurepärase ajaga 1:19.52.

Meie alustasime Lelumehega ettevaatlikult. Vaatamata sellele, saime koheselt ühe hoiatuse. Mõne aja pärast järgnes mulle veel teinegi. Esimesed kaheksa kilomeetrit vedasin mina, siis nihkus ette Lauri. Tehes väikese kiirenduse, saavutas ta 20-meetrise edumaa. Vaatamata kuumusele, tundsin end tehniliselt küllaltki kindlalt. Paraku ei jaganud minu usku kohtunikud ja nii tuli 11,7 km peal punast kaarti näidanud referii nõudel rajalt lahkuda. Tundsin, et tehnika oli igati ok, mõnel väiksemal võistlusel oleksin kindlasti läbi pääsenud, kuid võrdluses maailma tippudega oli see järelikult sobimatu.

Mis läks valesti? Tagantjärele vaadates läks nii nagu olin ära teeninud. Viimati sain tõsiselt treenida 2012. aastal. Terviseprobleemide tõttu olen viimased kolm hooaega harjutanud kolmandiku võrra väiksemate mahtudega. Sealt tulenevalt läksin suurvõistlusele kehvas vormis, mis  mõjutas ka eneskindlust. Tegelikult ei plaaninud ma hooaja alguses üldse enam nii suurtel mõõduvõttudel osaleda, kuna aga kedagi paremat võtta polnud, otsustasin karikavõistlustel siiski veel viimast korda osaleda. Sport on ettearvamatu, lootsin, et ehk õnnestub end ületada. Paraku sünnib imesid spordis harva.

Võistlustele tagasi vaadates tuleb tõdeda, et kogu koondise etteaste ebaõnnestus. Oma taseme kohta tegi parima etteaste 17-aastane Igor Jakovlev, olles 10 km distantsil isikliku rekordiga (53.42) 43 noormehe konkurentsis 37. Koondise parimaks etteasteks seda siiski nimetada ei saa, kuna püstitatud rekord on äärmiselt nõrgast klassist. Noorel mehel on arenguruumi veel kõvasti! Jakovlevile järgnes pingereas 38. koha saanud Kirill Titov (1:01.59). Noormeeste võitja, hispaanlane Diego Garcia läbis 10 km 40.38ga.

Tütarlaste 10 km-s oli eestlannadest parim Margarita Kozlova, saavutades 32 tüdruku seas 27. koha, ajaga 1:08.16. Lika Mitrofanova katkestas. Parim oli selles klassis venelanna Klvadiya Afanasyeva 45.55ga.

Meeste 20 km-s saavutas Lauri Lelumees 59. startinud mehe seas 44. koha. Aeg 1:39.11 ei olnud küll parimate aegade tasemel, kuid koondise seisukohalt oli tähtsam lõpetamine.

Vaatamata sellele, et Igor Jakovlevil õnnestus püstitada isiklik rekord, oli meie järelkasvu tase väga nõrk. Sportlikku resultaati arvestades võib koondise parimaks hinnata kogenud 37-aastase Lauri Lelumehe etteastet. Noored peavad veel kõvasti arenema! Päris lootusetu siiski seis ei ole - järgmisel aastal saavad karikavõistlustel osaleda juba meie tõelised tulevikutegijad Angela Mandel ja Ruslan Sergatšov.

No comments: