Friday, January 6, 2012

Seks ja Sport

Sattusin hiljuti lugema Martin Pupise 2011. aastal kokku pandud detailset uurimust kiirkäimise kohta. Uuringus "World race walking research" on ühe peatükina käsitletud ka seksi mõju sportlikule võimekusele.


Kindlasti on enamus sportlastest üritanud selgusele jõuda, kas seks enne võistlust tuleb kasuks või on sellel hoopis negatiivne mõju?


Seni ei ole suudetud seksi mõju võistlustulemusele teaduslikult tõstada, ka antud uuringu tulemused saadi sportlaste personaalsele enesetundele tuginedes. Mina isiklikult pean sisetunde järgi otsustamist olulisemaks kui teaduslik-füsioloogilist lähenemist.


Martin Pupisi, Aleksandar Rakovici, Vladimir Savanovici, Miodrag Kocici ja Danijel Stankovici poolt teostatud uurinugust võtsid osa 37 kiirkäijat 6 Euroopa riigist vanuses 32 pluss-miinus 6 aastat.


30 minutit enne võistlust või treeningut oli vahekorras 1/6 küsitletutest, kellest 1/3 tähendasid sportliku võimekuse vähenemist, seda eelkõige roidumuse ja lihaspinge näol.


Küll aga tunnistasid üle poole uuringus osalenud tippkäijatest, et seksuaalvahekord 12 tundi enne treeningut või võistlust ei oma sportliku saavutusvõime koha pealt negatiivset efekti.


Kokkuvõttena olgu öeldud, et seksuaalvahekorra mõju sportlikule saavutusvõimele on individuaalne ja ühest vastust selle küsimusele ei ole siiani suudetud leida.


Seega lähtugem oma sisetundest ja kogemusest ning toimige edu toonud individuaalse valemi järgi!


alati Teie


Margus

2 comments:

Maarika said...

Tahtsid vist öelda :"Lähtuge oma sugutungist" :)

Margus Luik said...

sa loed mu mõtteid! :))