Wednesday, October 2, 2013

Eesti võistluskäimise tulevikust

Minu subjektiivne arvamus on, et hetkel peame panustama neile, kes tipus ja tõsiselt harjutamas. Tulevikku ma väga roosilisena ei näe, kuna tausatjõud ala arendamiseks on puudulikud. 

Käimistreenerid on reeglina endised käijad (teiste alade tegijad ei tunne ega armasta ala), seetõttu peaksime juhendajaid otsima nende hulgast. Eelpoolmainitud on praegu Eestis olemas, aga alast eemaldunud. Lisaks puudub neil motivatsioon ja kergejõustikuliidul-spordiklubidel rahalised vahendid, et töötasu maksta. Seetõttu peame olema tänulikud, et mõni treener siiski ala arendamisega omal initsiatiivil tegeleb. Kiita tuleb Endel Susi, Toomas Rosenbergi, Ivan Jutkinit ja Jevgeni Terentjevi. Kahjuks on pädevaid treenereid vähem kui ühel käel sõrmi. Seda peegeldab ehedalt ka meie käijate hetketase.

Nagu mainisin, peaksime panustama tippudele. Minimaalsed eeldused, et sportlastelt mingeidki tulemusi oodata, on tagada neile 1-2 nädalane laager talvel ning 2-3 nädalane laager kevadel. Lisaks tuleks leida raha varustuse ostmiseks ja massöörile maksmiseks. Need summad ei ole utoopilised, vaja oleks vaid pisut vaeva näha ja prioriteedid paika panna. Hetkel väärivad toetust kuus sportlast, kõik ülejäänud on rahvasportlased ja peaksid oma taset tõstma.

Meesteklassis on veel tegevad Lauri Lelumees ja Margus Luik, kes kuuluvad ajaloo kuue parema käija hulka, olles selles pundis ainukesed amatöörsportlased. Kõik ülejäänud on omal ajal tšekkide toel ja sümboolsel ametikohal tiksudes tippsporti teinud. Seda kõrgemalt peaksime hindama meeste tahet ja visadust vaatamata kõigele töö kõrvalt treenida ja Eesti käimissporti elus hoida.

Lisaks vääriks toetamist veel noorukesed Ruslan Sergatsov, Anastassija Skatško ja Anastassia Ponomarenko, kelle võimed ja tehnika on paljulubavad. Erinevalt teistest, ei ole nende puhul veel hilja teha õigeid otsuseid.

Mingis osas tasub kindlasti toetada ka Ainar Veskust ja Virgo Adusood, kuid nemadki peavad oma taset oluliselt tõstma. Eriti suur potensiaal korralikku tulemust näidata on Ainar Veskusel.

Lõunalaagreid väärivad esialgu vaid Luik ja Lelumees, kõik teised peaksid kõigepealt üritama kodumaal regulaarselt treenida, alles siis on mõtet nende peale raha kulutama hakata.

Ülejäänud osa käijatest on kahjuks olematu tasemega lõbujõustiklased.

Seetõttu oleks minu hinnangul oluline suunata lõviosa võistluskäimisele eraldatavaid vahendeid just tippude toetuseks. Kogu võistlusgraafik tuleks üles ehitada nende soovidest-võimalustest lähtuvalt. Lisaks tuleks tippudele kinni maksta aastas vähemalt üks korralikul tasemel välisvõistlus, sest kodune konkurents on olematu. 

Toetagem neid, kes tõsiselt treenivad. Pole mõtet raisata raha terve karja lõbujõustiklaste peale, kes järgmine aasta juba orbiidilt kadunud.

No comments: