Wednesday, March 16, 2016

Käimise tase erinevatel kümnenditel

Võtsin analüüsi aluseks Eesti kõigi aegade edetabeli 40 paremat ning vaatasin, mitu sportlast erinevatest ajastutest oma kümnendil tabelisse mahub.

Naiste 20 km käimine on nii noor ala, et pea kõik tulemused pärinevad 21. sajandist. Ainuke naine TOP 20st väljaspool seda ajastut on 80ndate liider Niina Liim (2:05.23). Liim on ka ainus naine, kes läbinud 50 km distantsi. Ülekaalukalt läbi aegade andekaim naiskäija on Jekaterina Jutkina, kelle Naumburgis Maailma Karikavõistlustel  käidud 1:43.54 on  Esti kontekstis ekstraklassist tulemus. Katja on senimaani ainus naine, kellel oleks olnud reaalne täita täiskasvanute tiitlivõisltuste normatiiv. 20-aastaselt lahutas teda olümpiast 5 minutit, aga 15 aastat karjääri oleks võinud veel ees olla! Paraku nii ei läinud ja Jutkina karjäär lõppes üsna noores eas. Võimed jäid realiseerimata!

Bruno Junk, kes 50ndate koolkonnast ainukesena  mahub 20 km distantsil kõigi aegade edetabelis 40 parema hulka, tekitas oma kahe olümpiaronksiga Eestis käimisvaimustuse, mille laineharjal saavutas ala oma tipu 70ndatel aastatel. Sel perioodil oli meeste keskmine tase ülekaalukalt tugevaim. Nii Laiv, Järviste kui Palmar näitasid aega alla 1:30ne, mis sellel ajal oli rahvusvahelisest klassist tulemus. Paraku oli pääs NSVL-i koondisse ülimalt keeruline, kuna liit oli juba siis maailma võimsamaid käimisriike. Võib öelda, et meeste tase ja konkurents 20 km-s oli 60-80ndatel igati korralik. 80ndatest pärineb ka tänini püsiv "Eesti rekord", mille legaalsuses tasub aga kõvasti kahelda. Nimelt pole sellest võistlusest säilinud ühtegi märget. Lisaks käivad jutud, et Eestis vaid mõne aasta elanud Vassili Matvejev võis tulemuse osta. Olgu selle spekulatsiooniga kuidas on, aga eestlaseks teda küll pidada ei saa! EKJL on teinud suure vea selle rekordi ametlikuks tunnistamisel! 

90ndatel otsustas kergejõustiku juures võimul olnud seltskond käimise välja suretada. Jäeti ära riigi meistrivõistlused, leidus veel teisigi kaikaid, mida usinasti kodaraisse topiti. Uus tõus kvaliteedis saabus 21. sajandil, mil Lauri Lelumees ja Margus Luik jõudsid oma võimete tippu. Need kaks meest kuuluvad paremikku kõigi ajastute võrdluses. Paraku pole ülejäänud mehed minevikukuulsustele konkurentsi pakkuda suutnud.

Meeste 50 km distantsi kuldaeg jääb samuti 70ndatesse, mil trio Laiv, Palmar, Orupõld näitasid rahvusavahelisest klassist tulemusi. Tänini kehtiva Eesti rekordi püstitanud Olav Laiv jõudis liidu koondise piirimaile. Peale 80-90ndate langust saabus uus tõusuaeg taas 21. sajandil, mil Luik ja Lelumees ka sellel distantsil Eesti kontekstis kõrgest klassist aegu näitasid.

Hetkeseis Eesti käimismaastikul on nukravõitu. Lauri Lelumees ja Margus Luik on ainsad käijad, kes kuuluvad läbi aegade parimate hulka, ülejäänud ei ole neile lähedale saanud ja jäävad ajastute kontekstis üsna tagasihoidlikeks. 21. sajandi lootustandvaim noorkäija on hetkel 15-aastane Ruslan Sergatšjov, kellelt ootaks viie aasta pärast esimesi tõsiseid tulemusi. Hoiame pöialt, et noormees teelt kõrvale ei kalduks ning suudab tänapäeva ahvatluste kiuste käimisrajal püsida!

No comments: