Monday, February 29, 2016

Rekordiline 50. Eesti meistrivõistluste medal!


Nädalavahetusel Lasnamäe kergejõustikuhallis toimunud Eesti talvistel meistrivõistlustel kergejõustikus õnnestus 5000 meetri käimises võita 50. meistrivõistluste medal. Erinevatelt distantsidelt on nüüd kogutud 25 kulda, 21 hõbedat ja 4 pronksi. See teeb minust medalite arvult Eesti meistrivõistluste ajaloo edukaima käija, järgnevad Mart Järviste ja Ants Palmar 43 aurahaga. Medalivõiduga sai ühtlasi täidetud ka põhieesmärk. Nüüd võib pingevabalt viimast võistlushooaega nautida! Alljärgnevalt lingilt leiate kõik minu 50 meistrivõistluste medalit koos kohtade ja aegadega: Margus Luige medalivõidud

Nüüd aga väike ülevaade võistluste käigust. Kui eelregistreerimisel oli üles antud kaheksa käijat, siis starti ilmus neist seitse. Paugu kõlades pani suurfavoriit Lauri Lelumees kohe tempo peale, eesmärgiga püstitada Lasnamäe kergejõustikuhalli rekord 21.36. Kuna olin viimaste aastate parimas kiiruslikus vormis, ei kõhelnud ma Lauriga kaasa minnes hetkekski. Ometigi tundsin, et võtan sellega väikese riski. Esimeste kilomeetrite tempo oli hetkevõimete piir, kolm kilomeetrit läbisime koos 13.00ga (4.20/km), mis tähendanuks lõppaega 21.40ne kanti. Kiire algus maksis pisut kätte ja peale kolme kilomeetri tähist tekkis Lelumehega vahe sisse. Kuigi kaotasime mõlemad viimasel kahel kilomeetril aega, oli minu langus suurem. Tehniliselt riske võttes ja kahe hoiatusega lõpetades kaotasin 27. meistrikulla võitnud klubikaaslasele 11 sekundiga. Allajäämine Laurile oli viimase kolme aasta napim ning resultaatki viimase kolme hooaja parim (22.02,44). Võiduvõimalust siiski ei tekkinud. Pakkusin küll suurfavoriidile pinget ning klubikaaslane oli sunnitud mitmel korral üle õla kiikama, kuid päris ohtlikuks ma talle kordagi ei saanud. Üldjoontes võib võistlusega rahule jääda - eesmärgiks seatud medal sai võidetud. Kahju ainult, et ei õnnestunud saada aega alla 22 minuti.

Värske Eesti meister Lauri Lelumees võttis oma võistluse kokku järgnevalt:
"Seekordne järjekorras 27. meistritiitel kõikide Eesti Meistrivõistluste käimisdistantside arvestuses tuli ajaga 21.51,63 

Otsustasin stardipaugu kõlades kohe võistlejaterivi etteotsa suunduda, eesmärgiks Lasnamäe spordihalli rekord 21.36. 

Selleks oleks pidanud kilomeetreid läbima 4.19 tempos. Alguses see ka õnnestus (kilomeetri ajad 4.18-4.19-4.23-4.26-4.25), kuid 2800m peal tundsin, et algustempo hoidmine läheb raskeks. Oma osa on sellel ilmselt kuival ja ca 20c õhul, mis vastupidavusala sportlastele just meelepärane pole. Sel momendil oleks abi olnud tugevatest konkurentidest. Kellegi kannul käies oleks ilmselt suutnud ka kaks viimast km 4.20 tempos ära kannatada.

Märkimisväärset ärakukkumist õnneks ei olnud ning pigem langes Marguse tempo veidi enam. Pärast 3ndat kilomeetrit hakkas vahe tekkima ning oli finišis mõõdetuna 11 sekundit.

Tehniliselt olen rahul viimastel aastatel saavutatud stabiilsusega, mis võimaldab endast rohkem välja võtta. „Legaalne maksimaalkiirus“ on need kaks sõna, mis on olulised distantsi lõpuosas, siis kui veri kõrvus kohiseb ja süda taob 180-190 lööki minutis.

Tulemusega võib laias laastus rahule jääda, sest pingutasin maksimaalselt ning märkimisväärselt midagi sisse ei jäänud.

Järgmiseks suureks eesmärgiks on Maailma Karikavõistlused 20 km käimises ning vormi teravik ongi suunatud maikuusse."

Eesti meistrivõistluste pronksmedali võitis uue isikliku margiga nooruke JK Tempo esindaja Ruslan Sergatsjov 23.56,36ga. Neljas oli 22-kuuliselt võistluspausilt naasnud Virgo Adusoo Bruno Junk Käimisklubist, ajaga 24.16,82. Virgo sõnul oli minek raske, aga nüüd on tagasitulek tehtud ja edaspidi läheb ehk kergemaks. Peale lõpujoont soovis mees koheselt veel ühe võistluse teha! Näha oli, et hammas sai uuesti verele aetud! Adusoole järgnesid isiklike rekorditega värsked noorsoo ja juunioride meistrid Igor Jakovlev (NPSK Narvic 25.19,05) ja Vladislav Pavljuk (KJK Kalev-Sillamäe 26.02,77). Võistlejaterivi lõpetas samuti isikliku tippmargi käinud Kirill Titov (KJK Kalev-Sillamäe 26.03,15). Seega meeste arvestuses kaksikvõit Bruno Junk Käimisklubi liikmetele. Saavutuse eest sai kulla kaela ka klubi juht Toomas Rosenberg.

Naiste 3000 meetri distantsil oli kaheksa käija konkurentsis kiireim KJK Atleetika neiu Anna Tipukina, võites meistrikulla 15.34,51ga. Hõbe läks klubikaaslasele Anna Kukankovale (15.41,51) ja pronks 16.08,01ga KJK Kalev-Sillamäe esindaja Ekaterina Mirotvortseva kaela. Kogu esikolmik püstitas uued isiklikud rekordid!

Suur tänu pöidlahoidjatele ning toredatele kommentaatoritele! Eriline austus abikaasa Ijale ning vend Laurile koos väikese Rasmusega kes kenasti raja kõrval kaasa elamas olid.

Nüüd tuleb kolm nädalat vastu pidada ja siis saabub mõneks ajaks kergem periood mil  amatöörsportlased Luik ja Lelumees nädal aega Lanzarotel profisportlase elu maitsta saavad. 

Foto: Marko Mumm




No comments: