Wednesday, June 18, 2014

Lauri Lelumees: ülevaade 13. juunil toimunud rahvusvahelisest käimisvõistlusest Alytuses



40. korda toimunud mainekal käimisvõistlusel Leedus Alytuses võtsid üksteiselt mõõtu paljud tiitlivõistlustel kõrgeid kohti saavutanud sportlased eesotsas Londoni olümpiahõbeda Erik Barrondoga Guatemalast.

Riikidest olid esindatud Kolumbia, Guatemala, Valgevene, Leedu, Läti, Eesti, Saksamaa, Venemaa, Soome ja Poola.  Eestit esindasin ainsana mina. Kahjuks ei saanud Margus juba ammu kavandatud pulmareisi tõttu võistlustest osa võtta. Stardiprotokollist võis leida ka Ainar Veskuse nime, kes vahetult enne sõitu loobus osalemast viidates hambavalule. See ei takistanud teda siiski paar päeva hiljem Narvas poolmaratoni meistrivõistlustest osa võtmast.

Hetkel ei ole tervis võistlemist lubavas konditsioonis ka Virgo Adusool. Loodan siiski, et lähitulevikus mured lahenevad ja järgmistel võistlustel on mehed platsis.

Nagu tavapäraselt tuli võistlustel osalemiseks kulutada terve neljapäev sõiduks. Tänada tuleb Toomast, kes ainsa taustajõuna võttis vaevaks minu ning kogu Läti koondise kohale sõidutada.

Õhtuks oli 9 tundi autos istumist lihastele oma jälje jätnud  ja kogu keha oli kangevõitu. Kahjuks ei ole meil taustajõuna võtta füsioterapeuti.  Õhtusel soojendusel tundsin ennast loiu ja apaatsena ning tegin selle tavapärasest lühema.

Eelnevatel nädalatel sai tehtud nii üks tugev lõigutreening kui mitu tugevat tempotreeningut – 15 ja 13 km võistlustempos. Nädal enne võistlust tugevaid trenne enam ei teinud. Kuigi ettevalmistus oleks pidanud olema piisav, oli pikk ja kurnav sõit jätnud vormile oma jälje. Õnneks ei olnud võistluspäeval kuum vaid sooja käimiseks hoopis sobilikumad 16 soojakraadi.  Aeg ajalt ujutasid linna üle üpris tugevad vihmahood.

Naiste start anti õhtul 18.30 ja meeste oma viis minutit hiljem. Selline ebaharilik võistluste algus on Alytuses juba aastaid. Meeste võistluste stardis oli kokku 27 sportlast. Stardipaugu kõlades lükati kohe täiskäik sisse ning ka paljud nendest, kelle tahtmine ületas füüsilisi võimeid üritasid juhtgrupi sabas püsida. Minu taktika oli lihtne – üritada alustada ca 4.30 tempos, mitte kiiremini. Liigseid riskeid võtmata ei hakanud kellegi teise tempos liikuma, seetõttu pidin ise liikumiskiirust jälgima ja tunnetama.

Esimese 2 kilomeetri vaheaeg oli 9.04, enam-vähem. Üllatusin, kui suhteliselt lühikese vahe järel vibutas 2 kohtunikku minu poole sauaga, viidates jooksule. See sundis ettevaatlikkusele ja tempos veidi järgi andma.

Hiljem selgus, et tegu oli võistlusprotokolli mitte kirja minevate „märkustega“. Ilmselt oli nende kohtunike soov tervet võistlejaterivi veidi maha rahustada, sest eriti juhtgrupis käis kõva andmine ning nii mitmegi sportlase tehnika ei kannatud kriitikat.  

Kokku diskvalifitseeriti kaks poolakat – Tomala ja Jelonek.

Mulle näitas stopper halastamatult, et tempo langeb pidevalt – 4.45-4.50-5.00 ja aeglasemad kilomeetrid juba üle 5’ tempos. Tegemist ei olnud alla andmisega. Minek oligi sedavõrd tuim, et tavapärane treeningtempogi tundus vastuvõetamatu.

Päästev finišijoon siiski lähenes vääramatult. Olin parjasti 17 km läbimas, kui minust tuiskas mööda Erik Barrondo ning paarikümne meetri järel ka valgevenelased Dmitri Dziubin ja Ivan Trotski. Sellises järjestuses ka lõpetati. Barrondo sai ajaks 1:23.10.

Kui tipud olid finišis, avanesid ka taevaluugid ning tugev sadu kattis tänavad. Lombid küll veidi häirisid, kuid lõpuni polnud enam palju. Minule kanti protokolli 21. koht ajaga 1:38.45. Olin tervelt 7 minutit aeglasem kui eelmisel aastal. Aastad ja päevad pole vennad. Siiski võis vähest rõõmu tunda distantsi hoiatusteta läbimisest. Leidis kinnitust see, et hooaja esimene 20 km on alati küllaltki prognoosimatu. Harva kui tuleb kohe korralik tulemus.

Naiste võistluse tase oli võitja tulemuse poolest suurepärane. Tihedas konkurentsis läks esikoht korraldajatele, rõõmustamiseks oli põhjust Neringa Aidietytel, kes käis Leedu rekordi ajaga 1:29.01. Teise koha võttis Guatemalast Mirna Ortiz ajaga 1:29.45 ja kolmanda koha Brigita Virbalyte ajaga 1:31.00.   

Võistluste bankett oli tavapärasest lahjem ja piirdus peamiselt einestamisega.

Protokolli saab vaadata siit:

No comments: