Tuesday, February 24, 2015

Rääkimine hõbe, vaikimine kuld!

Möödunud nädalavahetusel toimunud Eesti sisemeistrivõistluseid sobib ülaltoodud Eesti vanasõna päris hästi ilmestama: mina olin lisaks võistlemisele esmakordselt kommentaatori rollis, teenides rääkimise kõrvale ka hõbeda 5000 meetri käimisdistantsilt. Konkurent Lelumees aga istus vaikides kodus, vaatas Delfist ülekannet ning tuli, nägi ja võitis. Samas poleks isegi rääkimata jätmine mind kullale aidanud, kaotus kerge külmetushaigusega võidelnud ja 13. sisemeistritiitli võitnud Lelumehele oli viimaste aastate napim, aga siiski kindel. Mis puutub aga kommentaatori rolli, siis see meeldis mulle väga! Siinkohal suured tänud ettepaneku teinud Timo Tarvele ning nõu ja jõuga abiks olnud Eesti kergejõustikukohtunike grand old manile Peeter Randarule! Nendelt on palju õppida - millise kiiruse ja vilumusega mehed suures ja kiiresti muutuvas infotulvas reageerisid on klass omaette, minu austus! 

Stardipaugu kõlades läksime Lelumehega koheselt oma teed. Püsisin Lauril esimesed kolm ringi taga, seejärel tekkis sisse 100-meetrine vahe, mida favoriit suutis hoida lõpuni. Viimastel ringidel kiikas Lelumees aeg-ajalt üle õla, veendumaks, et ma ikka ohutus kauguses oleksin. Enesetunne oli võrreldes paari viimase hooajaga väga hea, treenitus aga mitte parimate aastate tasemel. Vaatamata sellele, täitsin eesmärgi ja Lelumehe käest ringi sisse ei saanud. Lõpuks jäi vahe 18 sekundit, mis viimaste aastate kontekstis on päris napp kaotus! Lauri Lelumehele tagas tiitlivõidu aeg 22.18,62. Sees ja väljas kokku on ta nüüd võitnud rekordilised 25 meistrikulda! 

Enne starti prognoosisin aega 22.20ne kanti. Alust sellleks andis kümme päeva varem trennis suhteliselt kerge vaevaga käidud 3000 meetri aeg 13.31. Paraku läbisin võistluste esimesed kolm ringi Lelumehe taga liialt kiirelt, mistõttu lõpuosas tuli pisut lõivu maksta. Resultaat 22.36,75 erilist rahulolu ei pakkunud, küll aga sai täidetud eesmärk möödunud aastast aega parandada ning ka kaotus Lelumehele ei olnud üleliia suur.

Võitlus kolmandale kohale jäi Ainar Veskuse ootamatu puudumise tõttu pea olematuks. Veel päev varem oli Sillamäe mees stardiprotokolli kantud, võistluspäeva hommikuks oli aga nimi paberilt kadunud. Seega sai pronksi ja ühtlasi oma esimese täiskasvanute medali meie tulevikulootus Ruslan Sergatšjov, ajaga 24.26,48. 

Finišis kadestasime Lelumehega neljandana lõpetanud narvalase Igor Jakovlevi (aeg 26.01,36) kehaehitust. 19-aastase noormehe atleetlik torso sobiks pigem anatoomia õpikusse või kangisaali kui käijate seltskonda. Kadedus paisus veelgi, saades teada, et noolelik keha on noormehel kaasa sündinud, jõusaali looduslaps ei külasta! Kokku oli stardis viis meest. 

Naiste 3000 meetri käimise stardijoonele rivistus aga koguni 12 käijat! Kuni viimaste ringideni konkureerisid tiitlivõidule KJK Atleetika esindaja Anna Tipukina ja temast neli aastat noorem Sillamäe Kalevi tulevikulootus, 15-aastane Angela Mandel. Lõpuringidel pani Mandel hooaja edetabelijuhina oma paremuse maksma, korrates kolmesekundilise paremusega mullust saavutust. Eesti meistri ajaks märgiti 15.45.04. Teisena lõpetanud Tipukina sai kirja 15.48,61. Pronksi võitnud ja finišis suurest pingutusest oksendanud 14-aastane JK Tempo esindaja Anastasija Skatško sai lõpuprotokolli kirja 16.43,40. Tõeline võitleja, nii sünnaivad meistrid!

Huvitava faktina jääb möödunud Eesti kergejõustiku sisemeistrivõistluseid ilmestama tõsiasi, et nii kõige noorem kui ka võistluste vanim võitja tulid käimisdistantsidelt. Naiste kuldmedali võitnud Angela Mandel on 15-aastane, ülikogenud meeste meister Lelumees aga 36!

Foto: Marko Mumm



No comments: