Tuesday, February 17, 2015

Eestikate eelvaade...

22. veebruaril toimuvad Lasnamäe Kergejõustikuhallis Eesti sisemeistrivõistlused, kus hommikupoolses programmis ka käimisdistantsid.

Kell 11.00 antakse lähe naiste 3000 meetri käimisele. Stardijoonele rivistub seekord 12 sportlast, kellest naiste klassi kuulub tegelikult vaid ülikogenud Anneli Aru, ülejäänud osa moodustab järelkasv. Meistrimedali eest hakkavad rajal mõõtu võtma tiitlikaitsja Angela Mandel ja Anna Tipukina. Jaanuari lõpus toimunud vanuseklasside meistrivõistlustel oli vanem, Tipukina, tiitlikaitsjast mõne sekundi kiirem. Hooaja parimat tulemust hoiab aga siiski Mandel (14.45,5). Tipukina hooaja tippmark on aga vaid kaks sekundit nõrgem, seega on oodata põnevat duelli! Margarita Kozlova ja Anastasija Skatško peaksid paberite järgi võitlema kahvatumat karva medalite eest. Ülejäänud kaheksa käijat on taseme poolest pisut nõrgemad ja medaliheitlusse sekkuda ei tohiks.

Start meeste 5000 meetri distantsile antakse kohe pärast naisi, kell 11.40. Siin on suurfavoriidiks tiitlikaitsja, kogenud 36-aastane Lauri Lelumees, kes hoiab sel distantsil kõigi aegade edetabelis 20.43,6ga teist kohta. Tiitlikaitsja kommenteeris oma selle hooaja eesmärke ja hetkeseisundit järgmiselt: "Üldjoontes on ettevalmistus kulgenud plaanipäraselt. Eelkõige on eesmärgiks olla aprillis-mais väga heas vormis ja esineda edukalt Euroopa karikavõistlustel 20 km distantsil. Üldist mahtu on kahandanud ebasobivad ilmaolud, mis lubavad korralikult treenida vaid sisehallis või lindil. Suusatanud olen pooled korrad nö vägisi, kehvade lumeolude kiuste." Sellele vaatamata ütleb luureinfo, et Lelumees on heas vormis. Möödunud esmaspäeval läbis 5000 meetri spets Rahandusministeeriumi jõusaali lindil 10 km 44 minutiga, mis lubab prognoosida aega 21 minuti algusesse.

Kuidas iseloomustada enda seisu? Möödunud aastase hõbemedaliomanikuna ei tahaks ka seekord vähemaga leppida. Kindel plaan on käia paremini kui eelmisel korral (22.50,72), mil kimbutasid terviseprobleemid ja roidevigastus. Mahud on küll kõigest sellest tulenevalt kolmandiku võrra väiksemad kui parimatel aastatel, aga treeningute kvaliteet see-eest tõusnud. Vaatamata sellele, et hooaja põhieesmärgiks on püüda isiklikku rekordit 10. oktoobril Saksamaa meistrivõistlustel 50 km käimises, olen kiirustreeningutega vaikselt algust teinud ja päris kangete jalgadega starti ei tule. Isikliku siserekordi (21.23,51) vorm siiski veel jalgades ei ole.

Kolmas medalipretendent on Sillamäe mees Ainar Veskus. Nagu ikka on tegemist nn "musta hobusega", kelle tegemistest ja hetkevormist vähe teada. Fakt on vaid see, et mees on andekas ja kui vähegi liigutab, võib medali võitmiseks vaja minev vorm saabuda üpris kiiresti. 

Neljas medalinõudleja on meie tulevikumees Ruslan Sergatšov. Jaanuari lõpus toimunud vanuseklasside meistrivõistlustel püstitas noormees 3000 meetri käimises uue B-klassi rekordi, ajaga 14.00,56. Medalivõimalus on noormehel siis kui mõnel ülal mainitud konkurendil satub olema väga kehv päev või esineb tehnikaprobleeme.

Ülejäänud nelik omab medalivõiduks vaid teoreetilist šanssi. Täiesti lootusetus seisus nad muidugi pole, kuna spordis, eriti käimises, võib kõike juhtuda!

 


No comments: