Wednesday, May 22, 2013

Euroopa Karikavõistlused- meeste 20 km



20 km kogemuse toob teieni vahelduseks Lauri:

Kell 15.15 tuli lagipähe paistvat päikest ja pea +30c trotsides stardijoonele asuda. Ees ootas 20 kilomeetrist ringi. Lisaks minule tegi seda 74 konkurenti, kellest valdav enamus elavad ja treenivad proffidena.

See tähendab kõrge kvalifikatsiooni ja kogemustega ning tihti endistest tippsportlastest treenereid, füsioterapeute, massööre, pikki treeninglaagreid soojas kliimas, läbimõeldud toitumist ja taastumisvahendite kasutamist ning tugevat riigisisest konkurentsi. Kõik eelnev on mulle kättesaamatu, sestap tuleb eesmärkide püstitamisel olla kahe jalaga maa peal.

Realistlik oleks olnud heades tingimustes läbida distants 1:31-1:33ga. Põrgukuumus sundis aga korrektiive tegema. Enesekindlust ei lisanud ka Marguse sunnitud katkestamine hommikul. Karmid kohtunikud ei luba kindlasti kellelgi liigseid riske võtta. Juhuslik „kõver põlv“ joogipunktis või järsus kurvis sai nii mõnelegi võistlejale saatuslikuks kuigi enamus distantsist võidi käia korrektse tehnikaga.

Lootsin alustada 4:45 tempos. Alguses tuli see lihtsalt, võtsin positsiooni sisse võistlejate rivi lõpus ning üritasin maksimaalselt vedelikku tarbida (igal ringil), läbida kõik švammipunktid ning uduvihma piserdava duši. See kindlasti aitas, kuid kahtlemata ka väsitas ning sundis iga ring lisameetreid käima. Algusest peale oli eesmärk käia maksimaalselt puhta tehnikaga. See ka õnnestus. Minu kohta harukordsena ei saanud ei ühtegi hoiatust ega ühtegi märkust – õnnestus võistlus läbida puhaste paberitega. See võis tähendada ka liigset konservatiivsust, kuid eks annab enesekindlust järgmisteks võistlusteks.  

5-9 kilomeetrini oli küllaltki raske. Alateadlikult jätsin liikumiskiiruses väikese varu, sest distantsi alguses nö „punasesse käies“ võis lõpu poole oodata mida iganes: alates jalakrampide ja oksendamisega ning lõpetades minestamisega. Seda kõike tuleb üldjuhul igal suurvõistlusel ette.

10 km vaheaeg oli kõigest 48.49 ning enne seda ei ennustanud miski ette, et enesetunne võiks paraneda ja leiduks jaksu juurde panna.

Vargsi silmasin eespool liikujaid, Moldaavia ja Türgi käijat ning lätlasi Strautinsit ja Gjacsi. Vahe viimastega oli ca 100m.  

Miskipärast olin kindel, et Strautins kohtunike poolt diskvalifitseeritakse, viimased 5 võistlust ei ole ta suutnud tehniliselt korrektselt käia. Küll aga oli üllatus, et vähendasin jõudsalt vahet ka Gjacsiga, kes profina harjutades on käinud väga kiireid aegu. Palju aitasid ka Marguse ja Toomase ergutavad hüüded – aitäh Teile!

Minust omakorda möödus I ešelon – mehed, kes läbisid kilomeetreid 4.05-4.15 tempos ning nende jälitajad. Üritasin nii mõnelegi sappa hoida ning sellest innustust saanuna tõstsin ka kiirust, saavutades parimal juhul 4.39 km kohta.

15 km peal hakkas mulle selg ees vastu tulema igasuguseid mehi, ka neid, kes minust omakorda ringiga ees olid. Päris omapärane ja tiivustav tunne!

Lõpuks karistasin 3st lätlasest 2 ja kõik türklased! J Eks 2nädalane märtsikuine Türgi laager tuli kindlasti kasuks.

Finišis oli jõudu veel kiirendadagi – viimase kilomeetri läbisin 4.33ga. Kokkuvõttes edestasin 20 võistlejat, lõpetades ajaga 1:36.07 ja saades 55. Koha.

Finišis üritasid arstid turgutada ilmselgelt abivajavaid sportlasi. Ka minu käest küsiti kohe: are you okay ? Sain vastata jaatavalt, enesetunne oli uskumatult hea. Sama tempoga poleks probleem olnud veel vajadusel paar kilomeetrit läbida.


Kui esikolmik kaotas oma isiklikele rekorditele ca 3 minutiga, siis keskeltläbi oli võistlejate kaotus oma parimale tulemusele 4-5 minutit ja mõnedel ka ca 10 minutit. Võistelda kuumuses on hoopis midagi muud kui jaanipäeva jaheduses..

Kuni lõpuni pingelise võistluse võitis ajaga 1:21.41 venelane Denis Strelkov, talle järgnes vaid 8 sekundilise kaotusega hispaanlane Miguel Lopez. Kodupubliku rõõmuks pälvis Matej Toth pronksise autasu 11 sekundilise kaotusega võitjale.

Foto: Toomas Rosenberg

No comments: