Friday, March 6, 2009

Kiirtee käimistõdedeni...

Esimese sammuna tuleb kujundada üldpilt kiirkäimise tehnikast, selleks soovitan külastada käimisvõistlusi või teha alaga tutvust televisiooni ja interneti abiga.

Saanud üldise ettekujutuse alast, peab treener õpilasele selgitama tähtsamaid tehnilisi nüansse, keskendudes korraga maksimaalselt 2-3 olulisemale momendile. Suureks abiks on siinkohal tippkäija tehnika videoanalüüs.

Kui üldpilt on olemas, lasta õpilasel proovida kiirkäimist 80-100-meetrisel lõigul. Peale esimesi omaalgatuslikke käimissamme, saabub aeg tutvustada tehnika üksikelemente.

Kõigepealt rõhutada põlvest sirge jala üle kanna maha asetamist ja puusa liikumist ette-alla, seejärel keskenduda järjest ülakeha asendile, käte tööle ja pea hoiakule.

Igat üksikelementi õppides, tuleb meeles pidada lõdvestust – liigutused peavad olema pingevabad ja „voolavad!”.

Aja edenedes võib hakata üksikelemente tasapisi kokku liitma, eesmärgiga moodustada terviklik liikumismudel.

Elementaarse tehnika omandanuna, tuleb läbitavaid vahemaid tasapisi pikendama hakata. Vahemaa pikkus sõltugu treenitava tasemest ja treeningtunni eesmärgist. Valikuvõimalusi on siinkohal palju, alustades lühikeste käimislõikude pikkimisest jooksutreeningusse kuni kord-korralt pikenevate vahemaade läbimiseni käigusammul.

Kuna määrustepärane käigutehnika eeldab väga head painduvust ja kõrgel tasemel jõuvastupidavust, siis kujundatagu venistusharjutustest igapäevane rutiin. Jõuharjutustega ei maksaks aga liialdada, kuna üle doseerituna võivad need kaasa tuua liigsuure lihasmassi ja üldise ning erialase painduvuse vähenemise. Optimaalne oleks jõudu koguda 2-3 korral nädalas.

Tasapisi kilomeetreid kogudes, saavutatakse piisav vastupidavuslik tase, osalemaks esimestel käimisvõistlustel. Kui kiirest keegi võistlusteks valmisoleku saavutab on väga individuaalne, see jäägu sportlase ja treeneri ühiseks otsuseks.

Esimene võistlus olgu soovituslikult mõni madalama tasemega mõõduvõtmine ja distantski olgu võimalikult lühike, eesmärgiga pakkuda eduelamust ning kasvatada isu.

Julget pealehakkamist!


Alati Teie,

Margus

No comments: