Friday, January 24, 2014

Kas Sergatšovist saab asja?

Möödunud nädalavahetusel Eesti meistrivõistlustel 35 aastat vana (B-klassi) 3000 meetri käimise rekordi purustanud jooksuklubi Tempo noorsportlane Ruslan Sergatšov on kahtlemata tubli ja andekas noormees, keda kergejõustikuringkondades on hakatud pidama uueks tõusvaks täheks. Ruslani poolt püstitatud rekordnumbrid on 14.42,45.

Kas noormehest saab Eesti käimise päästja? Leidub temas potensiaali, esindamaks Eesti käimist tulevastel tiitlivõistlustel? Vaadates 13-aastase noormehe arengut, suurepärast tehnikat ning seni näidatud tulemusi, võiks Ruslani peale panustada küll!

Jälgisin poissi möödunud juunis Leedus Alytuses peetud käimisfestivalil. Esimest korda oli ta kodust kaugel ning  ilma treenerita. Nägin, et noormehes on sisu. Ruslan kõndis õhtul vanemate poistega linna peal, kuid une ajaks naases  hotelli, jättes kümme aastat vanemad toakaaslased omi asju ajama. Noormehes oli sisu tulla üksinda tagasi ning heita magama, et järgmine päev tulemust näidata. Olgu öeldud, et seda Ruslan ka tegi, võites oma Baltimaade konkurente kindlalt ja korrektse tehnikaga.

Paistab, et poisi suhtumine on tõsine ja kehalised võimed lubavad. Samas tuleb tõdeda, et Ruslan on alles 13-aastane. Sellises vanuses ei saa tuleviku osas mingeid prognoose teha. Seda, kas noorsportlasest saab tõsine spordimees võime ennustama hakata 6-7 aasta pärast, mil saab läbi turvaline lapsepõlv ning vaja oma peaga mõtlema hakata. Mida teha peale keskkooli lõppu? Kas minna tööle või edasi õppima, kust saada raha spordi tegemiseks, kust leida aega pruudiga kohtumiseks ja miljon muud lahendamist vajavat küsimust. See on tõehetk, mil selgub, millisest puust on meie tulevikulootus tegelikult tehtud. Senimaani võime ainult loota ja pöidlaid pidada, et elus ette tulevad situatsioonid, valikud ja ahvatlused teda valitud teelt kõrvale ei kallutaks. 

Väga tähtis osa on perekonnal, treeneril ja alaliidul, kes peaksid andekat sportlast aitama ning nõu ja jõuga suunama. Ruslani treener Ivan Jutkin on tark ja hea treener, aga kas tal jätkub piisavalt mänedzeri-võimeid, leidmaks profispordi jaoks raha? Kas alaliit tahab ja suudab mingil moel noormehe püüdlusi toetada või minnakse edasi hetkel kehtiva süsteemiga, kus toetust saab vaid normitäitja. Selline süsteem on väga riskantne, paljud andekad ei suuda ilma alaliidu poolse abita tippsportlase staatuseni küündida. Andekaid noor on vaja hakata toetama koheselt peale keskkooli lõppu! Arvestama peab eelkõige potensiaali, mitte nii väga tulemust, sest vastupidavusaladel võtab tippu jõudmine aega reeglina 8-10 aastat. Kogu selle aja peab andekal sportlasel olema rahaline tugi, et saaks keskenduda vaid treeningutele.Ülikooli kõrvalt veel tööl käia on lootusetu variant! Ametnike jutt raha puudusest ei maksa midagi- meil on vailda, kas raha ja tulemused või loota sellele, et noormees kuidagi ise kogu sellest supist välja ujuda suudab. Sellisel juhul jääb pinnale üks sajast tippu pürgijast.

Seega on küsimusi ning väljakutseid õhus palju. Ala edendajad peaksid juba praegu mõtlema hakkama, mis saab noormehest 6-7 aasta pärast. Nendel lasub suur vastutus selles, kas kümne aasta pärast räägime Ruslanist kui B-klassi 3000 meetri käimise rekordiomanikust või olümpiasportlasest.

No comments: